Nakkikopilla aamuyöstä

Yöjuoksulta kotia ajellessa oli Sakari Kuosmasen Onnen lyhteitä soimassa ja tuli suomalainen olo. Että: “pistä porilainen munalla, kaikki mausteet”.

Onko se sitten urosporilainen?

Ja mitähän ne Porissa syö? Raumalaisia?

No tokikaan meillä ei täällä sademetsän viidakossa, Amatson joen varrella ole mitään suomalaiskansallisia nakkikioskeja mistä saisi maittavan jauhomakkaran iltahiukoon ja mahdollisesti turpaan kaikilla mausteilla.

Kokolihaa vaan tyrkytetään joka paikassa.

Tanssipaikkojen edustalle huvi-iltana rakentuu rivistö grillejä joista saa vartaassa lehmän lihaa ja kanaa, sekä vähäjauhoisia makkaroita, sian tai kanan lihalla. Olutta ja viinaa saa myös kyytipojaksi, anniskeluoikeudet kun täällä on automaattisesti kaikilla.

Jopa minulla on anniskeluoikeudet.

Täällä on nimittäin mahdollista mennä oman pullon kanssa tansseihin tai ravintolaan, jäistä ja laseista saatetaan laskuttaa pikku summa mutta anniskella saa sen mitä seurueen suut vetää.

Kappale kauneinta Suomea on ainakin nakkikioski ja valoisat kesäyöt, joita tosin pikku hiljaa aletaan siellä maksella takaisin kun kaamosta kohti ollaan menossa.

Eli suomalainen jonottaa makkaraansa ja mausteitaan puolisen vuotta teepaidassa ja tennareissa, toisen vuosipuoliskon toppatakissa.

Se on jo melkoinen traditio mitä nakkikopin maastossa tapahtuu. Tuhansia kiloja ketsuppia ja sinappia jaetaan ilmaiseksi kaikelle kansalle vuoden mittaan pienen höyryn täyttämän kopin seinässä olevasta luukusta, sipulista pitää erikseen keskustella. Repliikit on helppo muistaa, ne on aina ne samat: “laita vaan” tai “älä, älä, älä sipulia”.

Se kurkkurelish oli muistaakseni kurkkusalaattia. Salaattia, ei kai se salaattia ole?

Mutta miettikääpä omalle kohalle. Sauna nyt tiedetään kaikkialla, suomalainenkin sauna. Mutta laitapa ulkomaan vieras humppaillan jälkeen jonottamaan rieväänsä munalla ja makkaralla, ketsuppia ja sinappia säästämättä, sipulilla ja kurkkusalaatilla (?) höystettynä.

Siinä se sönkkää huonolla tai erittäin huonolla suomenkielellä toiveitaan makkararouvalle, aikaa menee ja kohta takana seisovalta myös hermot. Ulkomaanpelleä turpaan, varmuuden vuoksi.

Siinä sitä on kotona kokemuksia kerrottavana kerrakseen. Heti kun lääkäri ottaa raudat pois ja antaa luvan taas puhua.

Eihän se nyt mitään ole, että mentiin miehissä munasillaan pieneen kuumaan koppiin, kukaan ei jäänyt vahtimaan vaatteita, ähkittiin kopissa aikamme, juotiin kaljaa ja tultiin humalaan.

Mutta kerropa tarina siitä kun tuli oltua pallona Seinäjoen Maila-Jussien pesäpallohallin nakkikioskilla. Takalaitonta tuli silmät ja suut täyteen, porukalla sitten juostiin kunnarit peräkkäin kesäyössä.

Brasiliassa se on painin ja pesäpallon sijaan jalkapallo mikä pistää juomaan ja juoksemaan. Pelaajat hoitaa sen juoksemisen.

Mutta kaikessa on puolensa, täällä se on takapuoli.

Jos on mies ja hetero.

P.S. toki tiedän, että Porissa saa Ydintä ja Atomia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s