Vieläkö on villihevosia

Tiistai aamuna kello 5 pamahti soimaan Hanna Ekolan Vieläkö on villihevosia.

Oli helmikuun 28. vuonna 1995 Perniössä ja olin ensimmäistä päivää menossa Salon tehtaalle korjailemaan puhelimia kolmessa vuorossa.

Työmaakuljetuksen taksikuski oli mitä ilmeisimmin Ekolan Hannan suuri ihailija, minä en niin varhain aamusta pystynyt samaan. Kun en ole näitä aamuihmisiä.

Ihokarvat pystyssä mentiin sitten tehtaan pihalle saakka.

Olin edellisellä viikolla muuttanut Iisalmesta Perniöön ja kontrastia oli. Vaikka sanaparissa Savo – Salo ei ole kuin yhden kirjaimen ero paketin päällä niin sisällössä sitä eroa kyllä löytyy.

Varsinaissuomalainen työkaveri antoikin kerran vinkin, että jos haluat seuraa Turussa baarissa, “ni vie kuule omá seura múkanas”.

Iisalmessa oli bisnekseni mennyt nurin –90 luvun alussa maailman taloustaantuman myötä, osakiitos toki kuuluu myös herroille Aho ja Viinanen. Ei devalvoida, ei devalvoida, hupsista, devalvoitiin kuitenkin. Olin siis tehnyt pari vuotta sekalaisia hommia kunnes Nokia tarvitsi apuani Salossa.

Markan ulkoisen arvon laskeminen, devalvointi antoi tarvittavan potkun Suomen talouselämälle ja siitä alkoi yli kymmenvuotinen talouden ylijäämäkausi. Vienti veti ja toi ulkomaan rahaa kotimaan talouteen. Puuta, paperia, puhelimia ja laivoja meni kaupaksi.

Ensin tosin housut kävi puolisääressä kun Neuvostoliiton kauppa loppui kuin seinään ja asuntokupla poksahti. No devalvoinnilla makrotalous korjattiin, mikrotaloudessa sen sijaan meni hetken huonommin, työttömyys käväisi kahdessakymmenessä prosentissa ennen kuin talouden nousu alkoi purra.

No entäs nyt Suomi?

Suomen valuutan devalvaatio ei ole Euroopassa mahdollinen niin kauan kun kaikilla eurooppalaisilla on samanarvoinen sama raha.

Hiekkalaatikossa on tietty määrä hiekkaa, toisilla vaan on isommat lapiot ja ämpärit.

Saksan hiekkakakut ovat suurimpia, paljon suurempia kuin Espanjan ja Italian koska germaanit tekevät ylijäämäistä kauppaa meidän muiden kanssa,  mutta sama määrä hiekkaa on silti edelleen laatikossa.

Siksi onkin hiukan epäreilua, että ne joilla on isommat kakut vaativat pienikakkuisia vetämään vyötä entistä kireämmälle. Kansojen talous ei nimittäin säästämällä kasva eikä parane, sisäisellä devalvaatiolla ei saada nopeita muutoksia aikaan.

Sisäinen devalvaatio tarkoittaa sitä, että kustannuksia alennetaan suhteessa muihin hiekkalaatikkolaisiin.

Palkkoja alennetaan, julkisen sektorin löysät otetaan pois ja joistakin yhteiskunnan varoin tuetuista palveluista luovutaan.

Kolmas vaihtoehto on sitten se, “toverit, huomenna jaetaan kivärit..”.

Hallitus on tässä pahassa välikädessä koska sieltä ei löydy kykyä ratkaista ongelma. Ei ole enää sitä kivaa devalvaatiovipua ja muutakaan ei oikein osaa keksiä.

Tavaraa pitäisi viedä suomalaisten puolelta  hiekkalaatikkoa enemmän kuin tuoda, suomalaisen työn pitäisi siis olla halvempaa kuin muiden työ jotta kasvu-uralle päästäisiin takaisin.

Se lienee elämistä menneisyydessä jos kuvitellaan että Suomessa on jotain erikoisosaamista mitä ei muualta löydy. Ei ole. Soittakaa vaikka Samsungille ja kysykää miten menee.

Toki jos päätetään, että ollaan omillamme niin kasvua ei tarvita mutta siihen ei nykyisillä poliitikoilla taida riittää uskallusta. Pitäis keksiä kokonaan uudet mantrat.

Muutama kysymys tähän loppuun:

Mikä helevata on kestävä kehitys? Tai kestävyysvaje?

Ja myös:

Vieläkö on villihevosia ja vieläkö iltanuotiolla kitara soi?

Lisäys 2.12.2012 P.S. meinas ihan unohtua, toki neljäs vaihtoehto on se ettei tehdä mitään muutoksia nykymenoon, otetaan lisää velkaa, toivotaan parasta ja maksetaan joskus jos jaksetaan. Muutetaan vaikka Kreikkaan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s