Rasismista ja sen kestävyydestä

Ystäväni Tiinan loistava proosaruno suoraan Baudelairen henkeen:

Mörötystä, mökötystä ja katseita alta kulmien pipon ja toppatakin uumenista./ Aikataulut pitävät./ Suomenkielellä pärjää parhaiten./ Heijastin pelastaa hengen./ Viinakauppa.

 

Mustat naiset kulkee tropiikin yössä ilman heijastimia. Ei ole paikkaa mihin kiinnittäisi.

Brasilia on vähiten rasistisin seutukunta mihin olen matkoillani törmännyt, mustat ja valkoiset, eri tai samaa sukupuolta olevat ihmiset ovat julkisesti ja näkyvästi yhdessä. Eikä kukaan paheksu.

Tai no, on täällä yks homokammoinen suomalaismies joka paheksuu. Mutta se on ei kukaan.

Toki brasilialaiset naureksivat laiskoja bahialaisia, että karnevaalit kestää muualla viikon ja Bahialla kuukauden. Entiseen pääkaupunkiin, Salvadoriin aikoinaan rahdattiin orjia Afrikasta, kaupungin vanha keskusta Pelourinho oli orjakaupan markkinapaikka, eli jengi on varsin tummanpuhuvaa mutta siihen ei tartuta vaan tähän ylivertaiseen laiskuuteen.

Bahialainen reggae on jopa rennompaa ja laiskempaa kuin muualla, se on kuin pitäisi raakaa, kuoretonta kananmunaa kädessa. Koko ajan meinaa valua sormien välistä. Halpoja Marley kopioita letit tuulessa liehuen seisoksii nurkissa ja myy pellinpaloja ja muovia antiikkina turisteille.

Toki saopaulolaiset kertovat kaikille miten hidasta ja vetelää väkeä Manauksessa asuu ja manauslaiset naureksivat Sao Paulon väen touhottamiselle ja bisneksen perässä juoksemiselle.

Mutta hämmästyttävän vähän rasismia on näkynyt ja kuulunut, brassi on varsin sallivainen ja suvaitsevainen mitä tulee väriin ja laatuun.

Eihän se maalintekotaito väristä ole kiinni.

Toki miehet tietävät ettei naisille kannata mistään tärkeästä puhua. Kuten autoista, elektroniikasta ja naisista. Ja jalkapallosta.

Naiset luultavasti eivät kerro miehille tärkeinä pitämiään asioita, ei ainakaan minulle ole kerrottu.

Mutta jälleen: varsinaista rasismia ei ole teoissa ja puheissa liiemmälti näkynyt. Rasisimi ei ole samalla tavalla sisäänrakennettu yhteiskuntaan kuin Suomessa näyttää olevan.

Suomessa rasismi on ilmeisesti jopa niin syvällä etteivät kaikki edes tunnista rasismia. Väitteeni perustuu viime aikaiseen lehtikirjoitteluun ja mielipiteiden heittelyyn suomalaisessa mediassa.

Paras perustelu tähän asti: ”niin se vaan on..”.

Alkeellisuudessaan ja avuttomuudessaan ylivertainen.

Eräs ystäväni epäili, että tällaiset tyypit ovat aina olleet olemassa mutta vasta suomi24.fi ja Facebook ovat tuoneet ne yleiseen tietoon.

Ite epäilen, että jossain on jääny viemärinkannet auki..

Suomeen muutto tuntuu verrattomasti kiinnostavammalta kuin ennen tätä rasismipöhinää. En luultavasti erotu muista valkonaamoista siellä ja onkin hykerryttävä ajatus mennä lähi- tai kaukopubiin tuopin taakse kuuntelemaan mitä naapuripöydissä taivastellaan.

Keksin vuoden oleilun (!) jälkeen vitsin joka tuntuu uppoavan paikallisiin..

Post Scriptum

What is common for people in Bahia and Sao Paulo?

In Manaus when people meet, men and women, they kiss both cheeks. Right and left.

In Sao Paulo folks are so busy to make business that they kiss just one cheek.

Also in Bahia there is only one kiss when woman and man meet because they are so fucking lazy!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s