Kuukausi Suomessa, vielä naurattaa

Uusia ilmaisuja on tullut Suomen kieleen, tähän uralilaisen kielikunnan itämerensuomalaisiin kieliin kuuluvaan urahteluiden ja pärskähtelyjen täyttämään ääntelyyn jota ymmärtää noin viitisen miljoonaa ihmistä. Paitsi lauantai-iltana.

Maidon kaltainen juoma, maitojuoma.

[Valion Prosessiteknologia: Laktoositon maitojuoma poikkeaa vähälaktoosisista maidoista siinä, että se on täysin laktoositonta (jäännöslaktoosia <0,01 % = viranomaisten hyväksymä laktoosittomuuden raja) ja maultaan kuitenkin normaalin pastöroidun maidon makuista.
Tuote nimettiin maitojuomaksi, koska nykyisen EU-direktiivin mukaan kulutusmaitotuotteesta laktoosia saa poistaa vain entsymaattisesti. Laktoosin fysikaalinen erottaminen kromatografisesti ”muutti” tuotteen maitojuomaksi, joka on koostumukseltaan kevytmaidon kaltainen paitsi hiilihydraattipitoisuuden osalta
]

Mitä helvettiä tapahtui kun katsoin muualle? Maitojuoma?

Kestävän kehityksen olen päätellyt tarkoittavan sitä, että valtion talous on ylijäämäinen (kestävä) ja ylijäämäisyys kasvaa (kehitys). Voi se toki tarkoittaa muutakin, ja poliitikkoja kuunnellessa voi olla myös tarkoittamattakin.

Kestävyysvaje sen sijaan tarkoittanee alijäämää eikä hääyön katastrofia.

Lihapullissa ei välttämättä ole juurikaan lihaa vaan nahkaa (kanan nahkaa, no huh huh..) ja muita teurasjätteitä sekä sian kamaraa.

Paistijauhelihassa voi paistia olla vähemmistö, muita lihan kaltaisia aineita loput.

Sehän on aina tiedetty, että maksalaatikkotehtaalla on ennen pakkaamista työvaihe jossa työntekijällä on parin kilon tuore maksa kädessään ja tehtävänä on näyttää sitä lasin takaa pakkaamoon menevälle maksalaatikkoerälle. Siitä se nimi tulee. Maksalaatikko.

Onko Suomessa unohdettu nauraa näille mukaviisaille jotka näitä ilmaisuja keksivät?

Elämän kaltainen touhuilu – Elämätä, sanan etymologia viittaa kauniiseen ja runolliseen Savon kieleen. Voi olla käytössä myös viikonlopun välienselvittelyssä.

Tekohiihto – Sauvakävely, myös hienompi nimitys on keksitty, Nordic Walk jotta välineiden hinta saadaan hinattua ylemmäs.

Pirkka olut – oikeasti Olvia mutta halvempaa

Subsidiariteetti – hauska sana jolla EU meille aikoinaan myytiin. Toinen mieleen juohtuva argumentti oli se, että tavarat ja palvelut halpenee kunhan liitytään muuhun Eurooppaan. Sitä odotellessa.

HK:n Sininen – Ruokaa muistuttava omituisen makuinen kaareva pötkylä. Ainekset: suomalainen liha (porsaan- ja naudanliha), vesi, perunajauho, suomalainen koneellisesti erotettu porsaanliha, kamara, stabilointiaineet.. lista jatkuu lukuisilla E kirjaimilla ja mausteluettelolla. Tarina huipentuu seuraavasti: Lihapitoisuus 43%. Liha ja lihaan verrattavat valmistusaineet yhteensä 54%.

Mielenkiintoista olisi tietää mitä lihaan verrattavat 11% ovat. Talvisodasta yli jääneitä peräsuolen pätkiä, lihapullaosastolta liienneitä kanan nahkoja, vanhoja kynsinauhoja?

Jatkan toki suomalaisen elämän, ympäristön ja kanssaihmisten tarkkailua, sillä saan siitä suurta nautintoa hiljaisen hihittelyn merkeissä mutta huolestuttavaa  on merkittävä passiivisuuden kasvu poissaollessani. Jengi ei tunnu välittävän siitä miten yhteisiä asioitamme hoidetaan. Perkele.

Suomi tarvitsee oman Beppe Grillon – Timo Soini ei riitä.

Selityksiä:

Kromatografia perustuu siihen, että aineilla on erilainen koko, sähkövarauksien määrä, erilaiset kemialliset ominaisuudet sekä siihen että aineiden liukoisuus eri liuottimiin vaihtelee.

Entsyymit ovat biologisia katalyytteja, eli ne nopeuttavat kemiallisia reaktioita.

Subsidiariteettiperiaate eli läheisyysperiaate on periaate, jonka mukaan julkisen vallan päätökset tulisi tehdä mahdollisimman lähellä ihmisiä ja byrokratiassa käsitellä alhaisimmalla mahdollisella tasolla. Ylemmille tasolle tulisi viedä vain sellaiset päätökset, joita ei alemmilla tasoilla voida tehdä.

Subsidiariteettiperiaate on yksinkertaisesti byrokratian vähentämistä, ja sitä pidetään yleisellä tasolla julkisissa virastoissa toivottavana asiana

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s