Elämme muuttuvassa maailmassa, taas.

Katsoin YLE Teemalta kun Roger Moore esitti Simon Templaria, eli Pyhimystä noin sata vuotta sitten tehdyssä tv sarjassa.

Melko kammottavaa katsottavaa, taiteilin tosin hetken myös karmean puolella mutta kammottavaksi jäi.

Omituisinta koko hommassa oli se, että kuuluttaja kertoi ohjelman olevan ei-sallittu alle 12 vuotiaille. Mielestäni kielto olisi pitänyt olla yli 12 vuotiaille, sen verran rankkaa katsottavaa se oli.

Lapsethan ovat joustavia ja toipuvat nopeasti rankoistakin koettelemuksista.

 

Otsikko tähän juttuun tuli siitä kun Suomessa ilmeisesti luullaan, että maailma ei muutu. Kausaliteetti on myös ilmeisen hämärä käsite.

Peräkkäiset päivät muistuttavat toki varsin paljon toisiaan, vaikka niissä näemme kyllä muutoksen jos osaamme katsoa.

Muutos näkyy selvemmin jos otamme joka sadannen päivän, tai joka tuhannen ja vertaamme niitä keskenään.

Erilaista on.

 

Viime aikoina on oltu julkisesti huolestuneita alkoholin juomisesta. Että kun sitä juodaan niin paljon. On siis syytä nostaa etusormi ojoon ja ruveta osoittelemaan, samaten saatavuutta on rajoitettava ja hintoja myös nostettava.

Melko hassua.

Lapsilta puuttuvat aikuisen tiedot, harkintakyky ja kyky loogiseen päättelyyn siinä määrin kun täyteen säkäkorkeuteen kasvanut ihminen pystyy. Joten lapsien elämää on syytä rajoittaa tietyiltä osin, samaten säännöt ja ohjeistukset tulevat johtokunnalta valmiina.

Aikuinen sen sijaan pystyy hallitsemaan omaa elämäänsä, aikuinen on myös vastuussa teoistaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos raportoi, että alkoholin kokonaiskulutus on laskenut vuodesta 2007 alkaen ja lasku jatkuu.

Noh.

Minkä helevatan takia sitä taas koohotetaan tuosta viinasta esivallan taholta. Kulutus on nimittäin laskussa.

Tyhmintä koko hommassa on tuo aikuisten kohtelu lapsina. Se ei toimi. Enää.

Koska maailma on muuttunut.

Asuin Saksassa, Kiinassa ja Brasiliassa viime vuodet. Viinaa, kaljaa ja viiniä sai kioskista ja huoltoasemalta ympäri vuorokauden. Elintarvikeliikkeet toki myivät niitä elintarvikkeina myös.

Minulla ei kulutus niinä vuosina kasvanut.

Eli nyt minua halutaan holhota ja tekemisiäni rajoittaa jonkun deekun vuoksi. Jösses sentään, millä vuosisadalla virkamiehet ja poliitikkomme elävät..

Reiluinta olisi sanoa, että verotuloja tarvitaan lisää, haluamme kalijat Alkoon. Kilpailu paha.

Euroopan Unioni hyvä mutta paha.

 

Suomen taloutta tarttis elvyttää. Kiva kiva.

No mitenkäs se tehtäisiin?

-90 luvun alussa kun oltiin viimeksi kusessa tempaistiin devalvaatio-narusta. Saatiin markan ulkoinen arvo kohdilleen ja pienen niiauksen jälkeen lähti kotimarkkinat rullaamaan. Vaihtotase naksahti myös hetken päästä positiiviseksi.

Nyt se naru on poikki. Rahapoliittisia elvytyskeinoja ei ole.

Ainoa konsti elvyttää on lainata rahaa ulkomailta, eli velkaantua ja käyttää lainaraha kotimaan pyörien rasvaukseen. Toki osa lainarahasta menee myös Kreikan velkojen maksuun.

Mutta koska EU:n talous pyörii Saksan ehdoilla ja saksalaiselle markkinalle fiksattuna ei muutosta tule ennenkuin Saksa sitä haluaa.

Sisäinen devalvaatio ja kustannusten leikkaaminen on testattu laboratorioissa, eli Irlannissa, Kreikassa, Espanjassa ja Portugalissa. Ei toimi.

Samaten säästäminen vie rahaa pois markkinoilta, eli yhden säästäminen tarkoittaa sitä että toinen ei saa tuotteitaan myydyksi. Säästetty raha ei luo uutta rahaa.

Vanha konsti on huonompi kuin uudet.

Koska maailma on muuttunut.

EU on rakennettu Saksan malliin ja se tukee 60 miljoonan ihmisen markkinaa varsin tehokkaasti mutta reuna-alueet ränsistyvät. Siis ne jotka ovat rahaliitossa. Ruotsilla näyttää menevän ihan hyvin.

Minä kannatan eroa Eurosta.

 

Geenimuuntelu on mielenkiintoinen juttu sillä se myös herättää intohimoja.

Geenimuuntelu sanalle on saatu jonkin verran huono klangi. Hassua sekin koska luonto tekee geenimuuntelua koko ajan. Pahuksen luonto.

Kuuntelin radiosta viime viikolla kasvinjalostuksen dosentti Jussi Tammisolaa joka kertoi, että geenimuuntelu ihmisen toimesta on 70 vuotta vanhaa tekniikkaa kun mutaatiojalostus lasketaan mukaan.

Nykyinen geenimuuntelu on täsmällistä jalostusta josta puuttuu luonnon “luonnollinen” yritä ja erehdy menetelmä.

Uudessa menetelmässä päästään erittäin suureen tarkkuuteen jalostuksessa, verrattuna esimerkiksi mutaatiojalostukseen jossa ammutaan säteilyä tai kemikaaleja kasviin ja pyritään näin vaikuttamaan perimään mutta tulokset ovat verrattain sattumanvaraisia.

Tai viljelykasvin risteyttäminen villin sukulaisensa kanssa jolloin viljelykasviin voidaan saada toivottujen ominaisuuksien lisäksi ei toivottuja ominaisuuksia.

Nykyään voidaan vaihtaa kasvin yksittäinen emäspari DNA rihmassa jolloin geenimuuntelu on verrattain tarkkaa ja kontrolloitua.

Maailma muuttuu taas: kultainen riisi pääsee vihdoin viljelyyn 12 vuoden testauksen jälkeen.

Köyhät ihmiset, joiden pääasiallinen ravinto on riisi, kärsivät vakavasta vitamiinipuutoksesta. A-vitamiinin puutteeseen kuolee vuosittain yli 600 000 lasta ja satoja tuhansia ihmisiä sokeutuu vuosittain.

Freiburgin yliopistossa kehitettiin riisilajike joka tuottaa A-vitamiinin esiastetta, beetakaroteenia. Kultainen riisi saatiin kun geenimanipuloitiin aasianriisiä siirtämällä siihen kaksi narsissin geeniä ja yksi bakteerin geeni.

Kultaisen riisin patentoineet yhtiöt ovat luopuneet patenteistaan humanitäärisissä projekteissa jotta riisi saataisiin laajempaan käyttöön.

Greenpeace on vaatinut, että vitamiinin puutos pitäisi hoitaa pillereillä vaikka se on 40 kertaa riisiä kalliimpi ratkaisu. Kummallista.

 

P.S. onko pussikeitto alkuaan Australiasta kotoisin ja sieltä levinnyt muualle maailmaan?

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s