Vaalit tulossa, tulokset tässä

Se on keväällä 2015 eduskuntavaalit, mitä veikkaatte, mikä Suomessa muuttuu?

Minun veikkaukseni on ettei mikään muutu. Eduskuntaan valitaan pääosin samat uudelleen, pieni osa edustajista vaihtuu, puolueiden valtasuhteet muuttuvat prosentteja, ei kymmeniä prosentteja.

Televisiossa jännitetään vaali-iltana. Kaikkien puolueiden puheenjohtajat kertovat vaalivoitosta. Hymyillään niin, että naamaan sattuu.

Kokoomus on vaalien jälkeen edelleen se suurin puolue, keskusta, persut ja sossut seuraavana. Sitten on iso väli ja seuraavan hallituksen apupuolueet. Eli selkeä vallan polarisoituminen on nähtävissä. Eikä hallituskoalitiossa ole aatteilla enää mitään väliä, kaikki kelpaavat kaikille. Kuulostaa päiväkodilta: kaikkien pitää olla ystävä kaikkien kanssa. Jookosta.

Joka todistaa myös sen, ettei vaalien jälkeen mikään tule muuttumaan.

Per suomalaisilla on jo jonkin aikaa ollut näkyvissä orastava hallituskiima, ministerinä olisi paljon komiampaa puhua viisaita. Toki vaalikamppailun ajan voi nokkelia ja hauskoja sutkauksia heitellä ympäriinsä, jos joku jälleen loukkaantuu niin vitsillähän sitä.. mutta hallituksessa ollaan samaa pataa kokoomuksen ja muiden kanssa, kunhan sinne päästään.

Suomen Sosiaalidemokraattisen Puolueen kannatusta syö linjaton hallitustyöskentely. Ei olla sosiaaleja eikä demokraatteja. Ensin Jutta ja nyt Antti nyökyttelevät niska kipeänä pääministerin puheille. Kokkarien ja sossujen ministereiden karismat eivät ole samaa kaliiperia. Mutta se on hyväksi sos – puolueen johtoporukalle, saa olla ja päteä. Puolueelle ei niinkään hyvä nämä hallituspeesailut.

Keskustalla menee hyvin. Oppositiossa kannatus perinteisesti kasvaa kun saa kitistä suunnilleen kaikesta ilman vastuuta ja keulakuvan vaihto Juhaan oli oiva veto. Varsinkin kun Juha on nopsa oppimaan, sammakoita ei ole karannut kuin alussa.

Keskustalla on myös pitkät perinteet koplauksissa, junailuissa, siltarumpuasioissa ja taulukaupoissa. Joten siitä saa Kokoomus hyvän ja linjakkaan hallituskumppanin. Lisäksi kepulla on paljon hyviä entisiä ministereiksi. Entisiä ihan mistä vain.

Veikkaukseni on siis se, että kaikki voittavat vaalit mutta seuraavan hallituksen muodostavat Kokoomus ja Keskusta. Jos siihen jotain kiilapoikia tarvitaan niin sitten ehkä joku muistakin puolueista pääsee tärkeilemään.

Tässä on poliitikkojen kannalta se hyvä puoli, että mitään ei tarvitse muuttaa.

Ehkä joitakin uudissanoja pitää taas keksiä rakennemuutoksen ja kestävyysvajeen lisäksi mutta se on puoluetoimistojen nuorison homma.

Rakennemuutos ja kestävyysvaje ovat hyviä sanoja sen vuoksi, että ne eivät merkitse mitään mutta merkitsevät kaikkea. Riippuen puhujasta.

Se myöskin on varma, ettei eurosta erota. Rahaliitto luo vakautta. Kuten huomaamme niin vakaasti on suunta alas. Ei erota, semminkin kun rahaliitto oli alun perin poliittinen hanke ja siellä etelässä on hyviä hommia poliitikoille.

Suomalaiselle nöyräksi opitulle kansalle vakaus menee läpi. Siis että vakaus on hyvä juttu. Toisin kuin vaikkapa hyvinvointi. Tai se että ihmisillä olis töitä, järkevää tekemistä.

Talouspolitiikasta rahapolitiikka ulkoistettiin Brysseliin, ulkopolitiikka meni samalla oven avauksella. Vienti on sakannut vuosia ja talous on ollut alijäämäistä. Olikohan tämä se kestävärakennemuutosvaje?

Valuutan devalvointi olisi piristysruiske kotimaan talouteen mutta ulkoinen devalvaatio on mahdotonta euroliitossa, rahan painaminen siis. Tuloksena on sisäinen devalvaatio joka on jatkunut jo joitakin vuosia. Sisäisen devalvaation seurauksena ollaan alamäessä.

Kannattaa tutustua ajatuspaja Liberan raporttiin Euron tulevaisuus, Suomen vaihtoehdot. Hyvä yhteenveto selvällä suomen kielellä, ladattavissa www.libera.fi.

Muualta Euroopasta kuultua.

Kreikan pääministeri Antonis Samaras on ilmoittanut maan keventävän lämmityspolttoaineiden verotusta sekä niin kutsuttua solidaarisuusveroa, ilman Euroopan komission, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston hyväksyntää. Törkeetä. Mutta ei onneksi onnistuisi Suomessa.

Skotlanti järjestää ensi viikolla kansanäänestyksen Britanniasta eroamisesta. Eroa tahtovat ovat kyselyiden perusteella siirtyneet johtoon. Jolloin hermostuivat saaren eteläosan poliitikot ja alkoivat pelotella skotteja. Just. Se ei ole tainnut tosin ennenkään niiden kanssa auttaa.

Villi veikkaukseni on se, että tämä eurokyhäelmä kaatuu lähivuosina. Siinä saattaa samalla mennä se unionikin vessasta alas. Kaato alkanee Ranskasta, kunhan siellä paikalliset persut pääsevat valtaan.

Eli oikeistolainen ja populistinen Kansallinen rintama joka kahdeksankertaisti Europarlamenttipaikkansa vuoden 2009 vaaleista, kolmesta kahteenkymmeneen neljään. Ranskalaisille rupee riittään tää. Ja mukaan lähtee taatusti muut Euroopan kriismaat.

Jälkisanoja ja tiedotteita.

Sarkka on anniskeluravintola Oulussa. Oltiin kaverini kanssa kaupungilla arki-iltana juhlistamassa onnistunutta kuvausreissua, oltiin kaupunkikierroksella ja päätettiin poiketa myös Sarkassa.

Ovella ei ollut ketään joten käveltiin tiskille ja otettiin tuopit. Karaokemeteli oli sen verran huonoa, että lähdimme yhteistuumin mukillisten jälkeen pois.

No, ovelle oli silläaikaa ilmestynyt lyhyehkö kaljupää joka vaati meiltä kahta euroa, palvelusta.

Sanottiin sille, että me ei saatu palvelua eikä siis makseta.

Se sano, että sovitaanko niin että ette tule tänne enää ikinä.

Voi olla, että sillä tyypillä oli vaan huono päivä jota se tahtoi jakaa muillekin mutta tulipa käytyä paikassa saman tien kahdesti.

En siis voi suositella Oulussa Sarkka nimistä ravintolaa, samaa olutta saa kaikkialla mutta Sarkassa on kitkerä ovimies.

 

Kontiainen on maamyyrä, ei lauantaiaamun kotiintuloasento.

Puuhake on lämmityspolttoaine mutta myös Sote- ja Rakenneuudistus.

Työttömyydellä tuhlataan ihmisiä.

Ydinasesotaharjoitukset, käytetäänkö siilon päässä keltaiseksi maalattua sysäyksenvahvistajaa?

Televisiosta opittua: VitaPro, jolla on vaikutus useaan elimistön toimintoon. Ja myös: onnellisuus on sitä, että saat paksut ja terveet hiukset.

Melkein äänestin Kokoomusta seuraavissa vaaleissa mutta sitten tuli Laura Räty, Lasse Männistö ja Pia Kauma.

Naton pääsihteeri kertoi, että on muodostettu uudet äkkilähtöjoukot, keihäänkärkijoukot. Mutta eihän keihäitä käytä enää kukaan. Olisko kannattanut perustaa vaikka hämähäkkimiesjoukot tai teräsmiesjoukot, mustanaamiojoukotkin kuulostavat vaarallisemmalta kuin keihäänkärki.

Finnairin matkustamohenkilökunnan ulkoistamisesta tulee mieleen Suomen valuutan ulkoistaminen. Mutta se ei ole otsikoissa, vaikka tuho on paljon laajempaa.

Altia vähentää väkeä huonon kannattavuuden vuoksi. Eli viinaa myydään vähemmän. Mikä on hieno homma sanoi joku. Ja jos ne ulkoistetut ihmiset alkaa dokata niin Altian kannattavuus paranee, mikä on myös hieno homma.

Ubuntu komento – kill antoi vastauksen: ”you need to specify whom to kill”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s