Kärkihankkeita kohti

Eli Suomeen vie tie.

Loma alkaa perjantaina ja auton kärki kääntyy pohjoiseen lauantaiaamusta. Kuukausi tarttis kärvistellä siellä talouden ihmemaassa, Suomessa.

Ihmeen huonon talouden maassa.

Sitten neljän viikon päästä pääsee takaisin hyvän oluen, hyvän sianlihan, ovelan taloudenhoidon ja loistavassa kunnossa olevan autobaanan maisemiin.

Saksa on maailman paras maa yhdessä asiassa, täällä ei ole yhtään saksalaista turistia.

Mutta saksalaiset ovat melko lailla samanlaisia kuin suomalaiset, arvomaailma samanlainen, närästävää ruokavaliota myöten.

Tosin se ei mene himaan kun näille ulkomaan pelleille yrittää selittää, että se on normaalia Suomessa, kun tavataan vanha kaveri, niin hetikohta heitetään vaatteet pois ja ollaan porukalla alasti pienessä kuumassa huoneessa ja irvistellään yhdessä. Ja pyydetään lyömään lisää. Löylyä ja vihdalla. Savossa vastalla.

Hupaisaa mutta myös apeuttavaa on ollut seurata keskustelua Suomessa tämän kymmenen kuukauden ajan jonka täällä Etelä-Saksassa olen viettänyt.

Eduskuntavaalitkin tässä käytiin, joku sai jytkyn ja joku toinen sätkyn. Oppositiosta hallitukseen ja hallituksesta oppositioon. Oppositiossa huudellaan ja hallituksessa selitellään.

Hupaisaa on se, että mikään ei muuttunut. Apeaa on se, että mikään ei muuttunut. Putkosen listaa pukkaa ja Somessa on viemärin kannet auki.

Uusi hallitus jakaa powerpointteja ja kärkihankkeita. Ilman konkretiaa. Hattaroita pukkaa ja leikkaamalla kuntoon sano. Otetaan vähän vyötäröltä sisään niin takki istuu taas, tai tuluskukkaro.

Mutta on mukava nähdä taas ystäviä ja kylänmiehiä. Suomalaista elämänmenoa. Notkoa ja saarelmaa Sity- ja Äs-marketteineen. Viinakauppakin lienee vielä turva-eristetty ihan siihen marketin kulmalle.

Muutama pullo Jallua pitää saada tuliaisiksi tänne työkavereille ja naapureille. Sekä lakkalikööriä naisille.

Täytyy maksaa potut pottuina, koska unkarilainen työkaveri toi lomaltaan pullon hyvää Pálinkaa maistiaisiksi, naapurinsa tiputtelee. Ihan luvan kanssa.

Samaten saksalaisen kolleegan velipojalla on luvat viiteenkymmeneen litraan snapsia vuodessa, omista hedelmistä tosin pitää tehdä.

Eli tiukkaa se on täälläkin tuon viinan kanssa. Tiukkaa on.

Nähdään ja kehutaan. Itteä ja toisiamme.

 

P.S.

Kaveri Suomesta kävi kylässä. Aika meni mukavasti turistessa ja olutta juodessa, väkeviäkin juotiin. Yksi kohokohta vierailussa oli kun tuoksuteltiin aseöljyä ja Swarfegaa. Tuli muistoja ja tunteita mieleen siinä haistellessa. Miehille.

Yle on löytänyt tuoreen näkökulman taloudenhoitoon. Studiossa ovat käyneet ainakin Esko Aho ja Matti Vanhanen kertomassa miten asiat pitäisi hoitaa. Paasikivi ja Relander olisi kiva nähdä myös. Meinaan jos uutta lähestymiskulmaa halutaan.

Saksalainen kotitaloussprii ei ole denaturoitua. Sitä myydään muutamalla eurolla litra marketeissa, puhdistukseen ja keittimiin. Tiedän, että se ei ole denaturoitua sillä maistoin. Hyvin menisi kokiksen kanssa, mutta kuka nyt sitä joisi kun marketeista saa parilla eurolla ihan schnapsiakin litran pullon..

Sanoin kaverille, että jos Suomeen muuttaisi niin voisi laittaa koiran.  No se parahti, että älä laita. Sitä ihmettelin ja selitykseksi tuli, että siinä on aina kiinni ja sullahan on nahkapenkitkin autossa. Jäin puhelun jälkeen miettimään, että eikös samat syyt toimi kakaroita laittaessakin, ettei kannattaisi kun niissä on aina kiinni ja autossa nahkapenkit.

Mikä eläin se broileri on ja kasvaako broileria muualla kuin Suomessa?

Jos ilmaston muutoksesta on syytä olla huolissaan niin mikä oli se oikean ilmaston määritelmä? Että voi sen tullessa lopettaa huolissaan olon.

Sitä oli jo joku muukin aiemmin ihmetellyt, että kun jalkapalloilija tekee maalin niin hän luo katseensa taivaalle ja lukuisia ristinmerkkejä perään. Mutta kun kuti menee ohi niin eipä ne heristele nyrkkiä alakertaan. Outoa kerrassaan.

Puhutaanko nyt aidasta vai ihan oopperasta?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s